Αναγνώστες

22 Απρ 2011

Τσουρέκι, τσουρεκάκια….τα ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ!!!!!!!!!

101_0754
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!
Δεν ήμουν σίγουρη αν φέτος ήθελα να φτιάξω τα καθιερωμένα γλυκά του Πάσχα!!!Λίγο η κούραση, λίγο του ότι ήξερα ότι το παιδί δεν θα είναι μαζί μας, με είχαν κάνει να αποστασιοποιηθώ από την Πασχαλινή Κουζίνα..
Μα σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή πια, σκέφτηκα πως το σπίτι ..δεν μύρισε Πασχαλιά!!Μου έλειψε το μαχλέπι, η μαστίχα, ..η κούραση, η ..βομβαρδισμένη κουζίνα, και..ανασκουμπώθηκα!!!Τι στο καλό, ΠΑΣΧΑ ΕΧΟΥΜΕ!!!


Και ξεκίνησα με την προετοιμασία για τις λαμπροκουλόυρες

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-5  ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
150 γρ, βούτυρο
525 γρ φρέσκο γάλα
270 γρ. ζάχαρη ( αν σας αρέσουν  πιο γλυκά προσθέστε 30 γρ επιπλέον)
3 αυγά και 3 κρόκοι
60 γρμ μαγιά μπίρας
1150 γρ  αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι μαχλέπι αλεσμένο
1/2 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
αυγό για επικάλυψη,  και φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι
Σε μίαν κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το γάλα με την ζάχαρη.
Προσοχή  μην καεί  και ανέβει πάνω από 50 βαθμούς!!!
101_0739

Όταν λειώσει η ζάχαρη και το βούτυρο, κοιτάζουμε  το θερμόμετρο να κατέβει 30-40 βαθμούς, και τότε ρίχνουμε μέσα την μαγιά και τα αυγά με τους κρόκουςΑνακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ.Χρησιμοποιούμε τους γάντζους για ζύμωμα..


Προσθέτουμε το μαχλέπι , την μαστίχα και  σιγά –σιγά το αλεύρι.
Από ένα σημείο και μετά, δεν ζυμώνεται εύκολα στον κάδο, γι αυτό μεταφέρουμε σε μία μεγάλη λεκάνη, ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν κολλάει!!!Ίσως χρειαστεί κατά το ζύμωμα να προσθέσουμε επιπλέον 100-150 γρ, αλεύρι.

Κάνουμε το ζυμάρι μας μια μπάλα και την μεταφέρουμε σε λεκανίτσα ευρύχωρη!
101_0741101_0742

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα (εγώ βάζω και μια μάλλινη κουβέρτα επιπλέον) , και αφήνουμε το ζυμάρι μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 – 2 ώρες.

Όταν είναι έτοιμο, το πατάμε να ξεφουσκώσει και  κόβουμε με το μαχαίρι την μπάλα σε 5 ισα κομμάτια. Με το καθένα κομμάτι, πλάθουμε το τσουρέκι μας σε πλεξούδα, ή κουλούρα, βάζουμε και το καθιερωμένο κόκκινο αυγό στην μέση, ξανασκεπάζουμε και τα  αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα ακόμα, να φουσκώσουν.
101_0744
Όταν πέραση 1 ώρα, τα αυγώνουμε προσεκτικά, ρίχνουμε το φιλέ αμυγδάλου ή το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, για 23-25 λεπτά , να ροδίσει καλά!
101_0763101_0764
Έτοιμα τα τσουρέκια μας!!
101_0771[1]
Έφτιαξα 2 κουλούρες και 2 πλεξούδες!!Το άλλο κομμάτι το έκανα ΓΕΜΙΣΤΟ!!
Άνοιξα με τον πλάστη το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα (σχεδόν ορθογώνιο, εντάξει δεν είναι τέλειο το σχήμα..αλλά δεν πειράζει)
101_0747
ΓΕΜΙΣΗ
Σε μπολ  ανακάτεψα
100 γρμ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ μαύρη ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλλα
100 γρμ τριμμένα καρύδια
30 γρμ αλεύρι
Άπλωσα το μείγμα στο ζυμάρι και το τύλιξα σε ρολό. Μετά του έδωσα το σχήμα κουλούρας., φούσκωσε και ψήθηκε όπως τα υπόλοιπα!
101_0748101_0749101_0750
ΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ!!
101_0772[1]
cupcakes
Όσο φούσκωναν τα κουλούρια , έφτιαξα και τα τσουρεκάκια μου, !!
101_0743
Υλικά
400 γρμ soft μαργαρίνη
250 γρμ βούτυρο γάλακτος
6 αυγά
2 φακελάκια  bakin powder
1 κρασοπότηρο αλουσιά
Ξύσμα πορτοκαλιού  ή λεμονιού
και περίπου 1800 γρ, αλεύρι μαλακό.
σημ.1.Αλουσιά βράζω στο μπρίκι 2 κουταλιές στάχτη να βράση. Αφήνω να κατασταλάξει. Σουρώνω με το φίλτρο του καφέ και παίρνω την ποσότητα που χρειάζομαι.
Σημ.2 Η δόση είναι μεγάλη, κάνοντας την μισή δόση παίρνουμε 4 λαμαρίνες.
Σημ. 3. Η διαδικασία ζυμώματος είναι γνωστή, πλάθουμε τα σχέδια που θέλουμε, αυγώνουμε και ψήνουμε στους 180 για 20-25 λεπτά!
cupcakes
Σειρά έχουν τα  ανεβατά καλιτσούνια!!!
Η ζύμη είναι στην διαδικασία φουσκώματος, και ετοιμάζομαι να τα φτιάξω!
Ελπίζω δηλαδή, γιατί ήδη η κούραση έκανε την πρώτη της εμφάνιση, για αυτό και προτίμησα να καθίσω στον υπολογιστή, να ξεκουραστώ και κυρίως για να προλάβω να σας ευχηθώ..
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!

18 σχόλια:

λΕλένη είπε...

Μμμμ... μοσχομύρισαν ως εδώ!!!! Τι πασχαλινές λιχουδιές είναι αυτές;;; Καλό Πάσχα Ριρή μου και καλή Ανάσταση!!!

Marina είπε...

Καλό Πάσχα!!!!!!!!!!!!

lourdi lourdaki είπε...

ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΜΟΥ ΣΕ ΦΙΛΩ ΑΠΟ ΤΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ!!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!
ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Η ΕΛΕΝΗ..ΜΟΣΧΟΝΥΡΙΣΑΝ ΩΣ ΕΔΩ!!!!!!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!

Μαιρη είπε...

Αχ μπράβο Ριρή μου!! Καλά το έκανες! Τέλεια φαίνονται!! Κ του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!
Καλή Ανάσταση!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Σα να με συνεπήρε η μυρωδιά τους!
Πω πω, τι θεϊκά που φαίνονται όλα! Έχεις δίκιο, χωρίς αυτά δεν καταλαβαίνεις Πασχαλιά. Καλό Πάσχα, λοιπόν, και πάλι και να περάσετε πολύ όμορφα

Ειρηνη Σ είπε...

και του χρονου Ριρή
Καλη Ανασταση

Διασκέσις είπε...

Καλά έκανες κι ανασκουμπώθηκες!Το αποτέλεσμα σε δικαιώνει!!!Η μυρωδιά τους έφτασε μέχρι εδώ στα βόρεια!!!!Καλή Ανάσταση με υγεία!Και καλή ξεκούραση!!!;)

Demi είπε...

Και του χρόνου με υγεία! Πολύ όμορφα ολα τα πασχαλινά!
Πολλές ευχές για όμορφες γιορτινές μέρες με την οικογένεια σας ,
ευχές για πολύ ευτυχισμένες στιγμές με υγεία και αγάπη!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

NANTIA είπε...

Ριρή μου τι καλά που έκανες! Άξιζε ο κόπος, εμφανισιακά τουλάχιστον μοιάζουν τέλεια!!!
Α, καλορίζικο και το μαγαζάκι σου! Σου εύχομαι καλές δουλειές!!!

Καλή Ανάσταση!!!

Νίκη είπε...

Και του χρόνου Ριρή μου! Όσα έφτιαξες φαίνονται λαχταριστά!
Χρόνια πολλά!

Maria είπε...

ΡΙΡΗ ΜΟΥ,ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μαiρη είπε...

Ριρή μου, Καλή Ανάσταση σου εύχομαι!!!

Unknown είπε...

Και του χρόνου φιλενάδα!!! Να σου ευχηθώ και Χρόνια πολλά με υγεία αγάπη κι ευτυχία για εσένα και την οικογένειά σου!
Πολλά φιλια

Αγγελικη Ν είπε...

Ριρή μου, σου εύχομαι χρόνια πολλά! Να είσαι πάντα δημιουργική και να μην αφηνόμαστε...(το λέω και για να το ακούω) Και του χρόνου με υγεία! Φιλάκια από Ν Αφρική

Maria είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΡΙΡΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!

lourdi lourdaki είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΜΟΥ!!
ΦΙΛΑΚΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΜΟΥΑΤΣ!!!

Unknown είπε...

Xristos Anesti!!!!kai Xronia Pola!!!!me ygia!!!filia pola!!!!!

Unknown είπε...

αχ αχ αχ με τις λιχουδιές!
Χρόνια Πολλά εύχομαι!!
Φιλάκια πολλά!

flick photostream

RiRi Fotiadi - View my recent photos on Flickriver